Otsikon toivotuksen mukaan.

Meitsi kävi Belgiassa. Oli ihana loma, vaikka puutarhoita köykäiseen tuli nähtyä. Sikäläinen tyyli on jostain syystä leikata puita tosi muotoon, mikä on vähän ihmeellistä. Käkkyräisinkin vapaana kasvanut puu on kauniimpi kuin ihmisen aikaansaannos. (poikkeus joka vahvistaa säännön: bonsai.) Belgit oli mukavia ja Bryssel paikka jossa ei tarvinnut kävellä nokka pystyssä. Which is nice.

Joulu oli taas tänä vuonna mitä parhain, poikkeuksellisesti.
1) jouluasiat on kauniita.
2) tykkään syödä.
3) jouluun liittyvä tarinasto on mitä jännittävintä.
4) saa pelata hupsuja pelejä
5) kissat tykkäävät joulupapereista ja -nauhoista ja -kuusesta
6) koira on söpö joulukaulurissaan
7) ihmiset yrittävät olla sovussa jouluna, kuka mitenkin menestyen
8) joulu kestää pitkään, vaikkei ihan yhtä pitkään kuin pääsiäinen. loppiaisena lopetellaan.
En jaksa ähkyisenä keksiä parempia perusteluja.

Ja pentele. Jeesuksen syntymäjuhlaa juhlitaan tässä, vaikkei se jouluna syntynytkään. Ja sitten vietetään kaikkien synttäreitä yhtä aikaa. Siinäkin on monta monituista mielenkiintoista pointtia.

1) Jumaluus tuli ihmiseksi. Silläkin oli napanuora, ja sekin koki ensimmäisten hetkien kauhun ja kuolemanpelon, joka on meille aivan kaikille yhteistä. Lapsen syntymä voisi olla kiiltokuvamaista, mutta ei se nyt helvetti soikoon ole. Juuttuivatko hartiat? Tuliko repeämiä? Oliko Marialla virtsankarkailua vanhana? Kaikki se aasinkakka tuskin tekee pikkuiselle hyvää, mutta tuskin oli sitten allerginen. Selvää on että miehet kirjoittavat historian. (Mikään ei karkota baarihäirikköä niin hyvin kuin synnytysrepeämistä puhuminen).

Marian ja Joosefin parisuhde ei kärsinyt koska Joosef oli paitsi viisas ja maltillinen mies, myös enkeli ilmestyi sille yösydännä ja kielsi häpäisemästä kihlattuaan julkisesti. Eikä Joosefkaan koskenut Mariaan ennenkuin Jeesus syntyi. Eli vissiin Marian ei tarvinnut neitsee olla koko ikäänsä.

2) Tähän kaikkeen liittyi myös tosi paljon politiikkaa. Jeesus oli juutalaisten kuninkaan jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa (when Jesus himself began to be about thirty years of age; he as was supposed, was the son of Joseph, which was the son of Levi, which was the son of Eli, ja niin edespäin Daavidin kautta Aatamiin, which was the son of God, kuten Arvo Pärt niin osuvasti sävelsi.) Herodes, maaherra, kuuli että itämaan tietäjät olivat menossa kuningasta tapaamaan, ja kusetti tietäjiä. Tietäjät, kertokaa mulle kuka se on niin mäkin kumarran sitä (miekan kanssa). Tietäjät taas kusettivat Herodesta eivätkä menneetkään kotimaahansa palatsin kautta. Sitten sen piti lahdata kaikki alle kaksivuotiaat pojat, eikä siltikään osunut.

Ja se joulumusiikki. Suosittelen kaikille Lumen Valo-yhtyeen maailman parasta joululevyä Mysterium. Siinä on maailman kauneinta musiikkia. O magnum mysterium!